Dejonghe_Simon_PresentatieMasterproef_juni2020
From Simon Dejonghe
Related Media
Voorgaande vaststellingen resulteren in de volgende onderzoeksvragen. Wat zijn de uitdagingen voor de Gentse stadsregio? Hoe werkt een stadsregionale visie door in het beleid van de betrokken gemeenten? Is er een verband tussen verstedelijking en mobiliteit? Wat is de invloed van de administratieve grenzen op de stadsregionale samenwerking? Om deze vragen te beantwoorden werd gekozen voor een kwalitatieve vergelijkende onderzoeksopzet, waarbij de stadsregio Gent werd vergeleken met de Zweedse Stockholmregio.
Eerst worden de stadsregionale planningsgeschiedenis in de Stockholmregio en het planningssysteem in de Zweedse en Vlaamse regio geschetst aan de hand van literatuuronderzoek en interviews met relevante beleidsactoren. Waar enkel het gemeentelijke niveau in Zweden ontwikkelingsplannen kan opmaken, kunnen in Vlaanderen drie niveaus uitvoeringsplannen opmaken wat de coördinatie van verantwoordelijkheden aanzienlijk bemoeilijkt. Daarnaast kent de Stockholmregio al decennialang een stadsregionale planningstraditie wat resulteerde in het RUFS (regionala utvecklingsplan för Stockholmregionen): een stadsregionale planningsvisie waaraan een plan en goeie samenwerking is gekoppeld om de daad bij het woord te voegen. Daarentegen kampt de Gentse regio met een versnipperde stadregionale planningsaanpak op meerdere bestuursniveaus in de vorm van meerdere initiatieven en twee verordende beleidsdocumenten, het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘afbakening grootstedelijk gebied Gent’ en het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan Oost-Vlaanderen.
Op basis van een kwalitatief analysekader wordt vervolgens in kaart gebracht wat de visie is van vier gemeenten in de Stockholmregio en de Gentse regio op verstedelijking, hoe mobiliteit een sturende factor is in het kiezen van ontwikkelingslocaties binnen de gemeenten, en hoe de gemeenten betrokken waren/zijn in de stadsregionale samenwerking. In de Stockholmregio werden ambtenaren van de centrale gemeente Stockholm, de randgemeente Nacka en de rurale gemeenten Norrtälje en Nykvarn geïnterviewd of werd het comprehensief plan geanalyseerd. In de Gentse regio werd een interview afgenomen van de omgevingsambtenaren van de centrale gemeente Gent, de randgemeente Evergem en de rurale gemeenten Nazareth en Sint-Laureins. Uit deze kwalitatieve vergelijking blijkt vooral dat de aanpak in de Stockholmregio een sterkere doorwerking kent bij de gemeentelijke actoren vanwege het intensieve, brede participatieproces bij de ontwikkeling van de stadsregionale visie en de mobiliteitsonderhandelingen tijdens het implementatieproces. In Gent heersen vooral spanningen tussen stad en rand, maar ook het regionaal verantwoordelijkheidsbesef en de politieke betrokkenheid bij de stadsregio zijn afwezig wat een goede samenwerking hypothekeert in allerlei initiatieven. De gemeenten kijken vooral naar de eigen belangen waardoor de stadsregionale problemen nog worden versterkt.
Tot slot worden aanbevelingen geformuleerd voor de Gentse stadsregio vanuit de stadsregionale werking in Stockholm. Zo wordt op korte termijn veel hoop gevestigd op de ruimtelijke impact van de mobiliteitsonderhandelingen in het kader van de Vervoerregio Gent. Op lange termijn zal echter een stadsregionaal orgaan, als uitvloeisel van het vervoerregioproces of als nieuw bestuursorgaan, nodig zijn om de stadsregionale uitdagingen te beantwoorden.- Tags
-