DuBois_Cedric_videopresentatie
From Cedric Du Bois
Related Media
AS/AL is een niet-binaire omgeving waar stad en land zijn vermengd. Dorpen zijn bij uitstek de plekken waar die dialoog tussen stad en land zich manifesteert De recente interpretatie van dorpen is echter negatief: een krimpende slaapgemeenschap. Het dorp heeft echter heel wat potentie om, in vergelijking met de dense stad, een nieuwe cultuur te ontwikkelen waarvan de dialoog tussen stad en land de basis vormt. Een dialoog die resulteert in nieuwe landschappen, nieuwe economie, nieuwe collectieve ruimten en een nieuwe voedseldistributie. Deze case bestudeert de potenties van het dorp Heule nabij Kortrijk.
In de rand rond Kortrijk bevinden zich steeds meer leegstaande en verlaten industriële sites die een grote potentie bieden omwille van hun ligging dichtbij de dorpskernen, omvang van de infrastructuur en open ruimte, en omwille van hun intrinsieke kwaliteiten. Zo kunnen we in Heule verschillende leegstaande industriële panden identificeren. Een hiervan is de oude metaalverwerkingsfabriek De Meestere. Deze grote infrastructuur bevindt zich slechts op 300m van de dorpskern en heeft hierdoor een grote impact op de ruimtelijk beleving en op de socio-economische structuur van de gemeente. Het was in het verleden een grote werkgever in Heule en omstreken, en heeft hierdoor een zekere emotionele connectie met de inwoners.
Momenteel wordt de infrastructuur van de De Meestere site reeds ingezet voor enkele lokale initiatieven. Zo kan men er Muster terugvinden, een organisatie die op zoek gaat naar leegstaande infrastructuur en deze tijdelijk aanbiedt aan lokale en kleine ondernemingen. Deze kunnen aan een minimale huurprijs ruimte huren in deze panden om op die manier hun zaak te laten groeien.
Je vindt er eveneens Stadsboerderij Kortrijk CVBA. Zij proberen de link tussen producent en consument te versterken en organiseren elke zaterdagvoormiddag Lokaalmarkt Heule, een plaats waar lokale boeren hun producten kunnen aanbieden aan eerlijke prijzen.
De link tussen producent en consument in de voedingsindustrie komt steeds meer onder de aandacht. De consument wilt zich opnieuw verbonden voelen tot datgene wat hij/zij eet en verwacht complete transparantie van de producenten. Het concept van een plukboerderij, een plaats waar iedereen zelf producten kan kweken of laten kweken, is vanwege deze stijgende vraag naar transparantie alsmaar populairder. Vandaag bevinden plukboerderijen zich veeleer in de steden, maar dit concept wordt herdacht op een meer rurale schaal door de lokale landbouw bij het project te betrekken.
Het huidige landschap is onderbenut en dient in hoofdzaak als buffer of afstandsname. Het heeft echter de potentie om een nieuw landschapstype te worden in dialoog met lokale landbouw, economie, recreatie en in functie van het watermanagement van het dorp.
De huidig initiatieven vervullen een belangrijke sociale, economische en culturele functie, maar kunnen omwille van hun tijdelijke aard niet volledig ingezet worden als innovatieve milieus. Er is nood aan een verbindend element dat gebruik maakt van de hele site, een meerwaarde biedt voor de gehele gemeenschap en kan voldoen aan de noden van vandaag en morgen. Dit project probeert een stap verder te zetten en het huidige residueel gebruik te versterken met de introductie van een innovatieve economie, sociale en landschappelijke structuur.
- Tags
-